De kernactiviteiten van SIGMA Facility Services zijn:
- Opstellen van energielabels
- Advies op het gebied van Energieverduurzaming.
- Projectmanagement
Wat is een energielabel:
Een energielabel is een gestandaardiseerde indicator die informatie geeft over de energie-efficiëntie van een gebouw, apparaat of voertuig. Het doel van een energielabel is om consumenten en gebruikers bewust te maken van het energieverbruik en de milieuprestaties van het product of object, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken bij aankoop of gebruik.
Energielabels kunnen verschillende klassen of niveaus van energie-efficiëntie aangeven, meestal aangeduid met letters (bijvoorbeeld A+, A, B, C tot G.) of kleurcodes (groen tot rood). Een lagere letter of kleur geeft aan dat het product of gebouw energiezuiniger is.
Bij gebouwen wordt het energielabel bepaald op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmings- en koelsystemen, ventilatie en verlichting.
Energielabels zijn bedoeld om kopers en huurders te helpen bewuste keuzes te maken die zowel financieel voordelig kunnen zijn als bijdragen aan energiebesparing en milieubescherming. In sommige gevallen kunnen overheden ook regelgeving implementeren die het gebruik van energielabels verplicht stelt om energie-efficiëntie te bevorderen.
Is een energielabel verplicht?
Ja, een energielabel is verplicht bij verkoop en/of verhuur van woonobjecten. Een energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een product of gebouw, wat consumenten helpt om bewuste keuzes te maken op basis van energie-efficiëntie. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend) en toont aan hoeveel energie een product of gebouw verbruikt in vergelijking met soortgelijke producten of gebouwen.
Vraag een energielabel aan?
Je kunt niet zelf je energielabel berekenen. Daar heb je de hulp van een professional voor nodig met een energieadviseur.
1 Vul het contactformulier in en klik op energielabel aanvragen
Vul jouw gegevens in op het contactformulier en verstuur dit formulier. De energieadviseur krijgt jouw aanvraag binnen.
2 De energieadviseur neemt contact met je op
In de meeste gevallen neemt de energieadviseur direct contact met je op. Vaak heb je binnen 1 dag de offerte en een afspraak geregeld.
3 De energieadviseur komt bij je langs en stelt het label op
De energieadviseur komt bij je langs. Hij bekijkt de woning en let op ongeveer 150 punten, zoals:
- Algemene kenmerken van de woning, zoals woningtype, bouwjaar en afmetingen
- Oppervlakte van de vloer, het dak en de gevel
- Isolatie van het dak, de muren en de vloer
- Type beglazing
- Aanwezige installaties voor verwarming, warm water, ventilatie, koeling en zonnepanelen
Hij is ongeveer 1 tot 2 uur in de woning om alle gegevens en informatie te verzamelen. Daarna berekent hij welk energielabel bij de woning past. De adviseur registreert het label en dan krijg jij een officieel pdf met het energielabel van de woning. Ook krijg je een rapport met suggesties voor energiebesparende maatregelen om de woning energiezuiniger te maken.
Dit energielabel is officieel geregistreerd bij de overheid en is te vinden onde EP-online.nl
4 De factuur van de energieadviseur
Je ontvangt van de energieadviseur een factuur voor het opstellen van het energielabel. Die moet je binnen de gestelde termijn betalen.
Energielabel aanvragen: opbouw van de kosten
De prijs van een energielabel is afhankelijk van:
- Type woning. Een energielabel voor een appartement is vaak goedkoper dan een label voor een vrijstaande woning.
- Woonoppervlakte. Hoe groter de woning, hoe duurder het energielabel.
- Woonplaats. Er is niet altijd een energieadviseur bij u in de buurt. Dit kan van invloed zijn op de prijs van het energielabel.
- Hoe het label wordt berekend. Je kunt een energielabel berekenen volgens de basismethodiek en de detailmethodiek. In de meeste gevallen is de basismethodiek voldoende. Alleen bij oplevering van een nieuwbouwwoning of bij een renovatie naar nieuwbouwniveau moet het energielabel berekend zijn volgens de detailmethodiek. Die berekening is duurder dan een label dat is berekend volgens de basismethodiek.
Verduurzamingsadvies
Verduurzamingsadvies wordt gebruikt om u als klant gedetailleerd inzicht te geven in de energieprestatie van uw woning of gebouw en om u te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Er zijn verschillende redenen waarom een verduurzamingsadvies gebruikt wordt.
Ten eerste biedt verduurzamingsadvies een gedetailleerd rapport dat specifiek is afgestemd op de situatie van u als klant. In plaats van te werken met gemiddelde waarden, houdt verduurzamingsadvies rekening met het daadwerkelijke gebruik van het gebouw en de specifieke klimaat- en locatiegegevens. Hierdoor krijgt de klant een nauwkeuriger beeld van de energieprestatie en de mogelijke besparingsmaatregelen.
Een ander voordeel van verduurzamingsadvies is dat het rapport ook inzicht geeft in de kosten, baten en terugverdientijden van de voorgestelde maatregelen. Dit stelt de klant in staat om een weloverwogen beslissing te nemen over welke maatregelen u zou willen implementeren en hoe dit past binnen uw budget en financiële doelen. Bovendien kan een verduurzamingsadviesrapport vaak worden gebruikt bij het aanvragen van leningen met gunstige rentetarieven of subsidies, waardoor de financiële drempel om energiebesparende maatregelen te nemen wordt verlaagd.
Daarnaast biedt het verduurzamingsadvies de mogelijkheid om ook complexere gebouwen, zoals appartementencomplexen, te berekenen. Hierdoor kunnen ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en andere collectieve gebouweigenaren profiteren van gedetailleerd advies op maat.
Vraag naar de mogelijkheden. Druk op de contactbutton.
PROJECTMANAGEMENT
- Projectmanagement: Het proces van beheren en sturen van activiteiten om een bepaald doel te bereiken.
- Tijd: Het tijdsaspect is essentieel in projectmanagement. Het gaat om het plannen van wanneer taken moeten worden uitgevoerd en het monitoren van de voortgang om ervoor te zorgen dat deadlines worden gehaald.
- Middelen: Dit omvat de mensen, materialen en technologieën die nodig zijn om het project uit te voeren. Effectief middelenbeheer is nodig om het project soepel te laten verlopen.
- Projectbeschrijving: Dit is een duidelijke uiteenzetting van wat het project inhoudt, inclusief doelen, scope en verwachte resultaten. Het geeft de richting aan voor het gehele project.
- Budget: Het beschikbare geld voor het project. Het budget omvat de kosten voor middelen, activiteiten en andere uitgaven. Budgetbeheer is cruciaal om financiële doelen te halen.
- Projecten: Dit verwijst naar de unieke taken die worden ondernomen om een specifiek resultaat te behalen. Projecten hebben een begin- en einddatum en leveren iets nieuws of anders op dan de normale gang van zaken.
- Coördinatie en overleg: Coördinatie is het organiseren en afstemmen van verschillende activiteiten en aspecten van het project. Overleg houdt in dat teamleden en belanghebbenden samenwerken om beslissingen te nemen, informatie uit te wisselen en uitdagingen aan te pakken.
Al deze elementen werken samen om een project effectief te beheren en te leiden, om zo de gewenste resultaten te bereiken binnen de gestelde beperkingen van tijd, middelen en budget.